Leverproblemen

Levering van fietsen en onderdelen 2022

Om met het goede nieuws te beginnen; Wij hebben nog nooit zoveel fietsen op voorraad gehad! Wij zagen al vroeg aankomen dat de levering van fietsen en onderdelen in 2021-2022 zeer beperkt ging worden. Afgelopen maanden hebben we  veel orders geplaatst bij onze grootste leveranciers. Hierdoor kunnen we veel fietsen direct, zonder levertijd en zonder risico op vertraging, aanbieden!

Waarom kan er niets (weinig) meer besteld worden?

Door de tijdelijke sluiting van fietsfabrieken, de groeiende vraag naar nieuwe fietsen en de inmiddels verholpen blokkade van het Suezkanaal is er een groot tekort ontstaan aan fietsen en fietsonderdelen.

1) Meer vraag naar fietsen

De vraag naar fietsen is nog nooit zo hoog geweest. Door de lockdown en het mooie weer gingen we met z’n allen massaal fietsen. Fietsenwinkels konden de vraag nauwelijks bijhouden. En door de 2e lockdown zette de fietstrend zich door in het najaar en de winter. Bij de meeste fietsenmerken zijn de voorraden voor 2021 en begin 2022 al helemaal uitverkocht.

2) Minder grondstoffen

Vooral de levering van grondstoffen uit China is een groot probleem. Fabrikanten moesten hun productie staken waardoor er een achterstand ontstaan is. Met name bij leveranciers van ruw materiaal zoals aluminium, staal en carbon. Fabrikanten spelen hierop in en stuurden hun planning naar beneden bij.

3) Vertraging in transport

Naast het oplopen van levertijden vanuit de fabrikant, loopt de levering van fietsonderdelen nog verder vertraging op omdat in algemene zin de hele transportsector kampt met schaarste.
Het overgrote deel aan fietsonderdelen komt uit Azië en wordt per zeecontainer naar Europa vervoerd. Het verschepen van een container naar de andere kant van de wereld is door de grote vraag in prijs gestegen. 8 keer duurder dan een jaar geleden is geen uitzondering. Het aantal zeecontainers en containerschepen kunnen ze ook niet makkelijk opschalen..

4) Valuta koers

Tot slot is de Taiwanese dollar in 2021 flink in waarde gestegen. In de fietsindustrie is de Taiwanese dollar hét betaalmiddel. Taiwan is dé ‘fietsfabriek van de wereld’. Dat betekent méér betalen voor hetzelfde.

Alles weer normaal komende tijd?

De verwachting is dat de enorme wachttijden nog minstens tot eind 2023 aan zullen houden. Simpelweg omdat opschalen amper mogelijk is. Fietsen en onderdelen bestellen blijft lastig, maar ook zal alles veel duurder worden.

Op zoek naar een nieuwe fiets? Kom dan langs voor een uitgebreid advies en wellicht staat de fiets waarnaar u op zoek bent bij ons in de winkel!

De waardering van www.kemperfietsen.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.3/10 gebaseerd op 605 reviews.