Vouwfiets advies

Vouwfiets advies

Vouwfietsen zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Ze zijn compact, rijden comfortabel en gemakkelijk in gebruik. Ideaal voor gebruik in het openbaar vervoer of voor mensen die beperkte opslagruimte thuis hebben. Vouwfietsen zijn ook geschikt om mee te nemen op reis, omdat ze eenvoudig in een auto of trein vervoerd kunnen worden.

Er zijn verschillende soorten vouwfietsen te koop, waaronder vouwfietsen met of zonder trapondersteuning, vouwfietsen met of zonder versnellingen en vouwfietsen met of zonder vering. Elk type heeft zijn eigen unieke voordelen en is geschikt voor specifieke situaties en gebruiksdoelen. Op deze adviespagina worden de verschillende soorten vouwfietsen en de voordelen ervan beschreven en geven we advies voor het kiezen van de juiste vouwfiets voor uw gebruiksdoel.

Voordelen van een vouwfiets

 • Compactheid en gemakkelijk vervoer: Het grootste voordeel van een vouwfiets is dat het frame in tweeën kan worden gevouwen, waardoor het gemakkelijk te vervoeren is in openbaar vervoer (gratis), in een auto of zelfs in een vliegtuig. Dit maakt het een perfecte keuze voor mensen die vaak reizen of die beperkte opslagruimte thuis hebben.
 • Lichtgewicht: Vouwfietsen zijn vaak lichter dan gewone fietsen, waardoor ze gemakkelijker te dragen zijn. Dit is vooral handig voor mensen die de fiets vaak moeten dragen, bijvoorbeeld in een trappenhuis of moeten meenemen in een lift.
 • Flexibiliteit: Vouwfietsen kunnen makkelijk en snel worden gevouwen en ontvouwen. Handig op het station of wanneer u de fiets gaat opbergen.
 • Minder diefstal: Doordat men de vouwfiets altijd meeneemt en vaak binnen zet, is de kans dat de fiets gestolen wordt een stuk kleiner.

Soorten vouwfietsen

 • Vouwfietsen zonder trapondersteuning:
  Dit zijn de meest traditionele vouwfietsen en werken op dezelfde manier als een gewone fiets, met de mogelijkheid om het frame in tweeën te vouwen. Deze fietsen zijn geschikt voor mensen die op zoek zijn naar een compacte fiets voor korte afstanden.
 • Vouwfietsen met trapondersteuning: Deze fietsen hebben elektrische trapondersteuning, waardoor het makkelijker wordt om langere afstanden te fietsen.
 • Vouwfietsen met en zonder versnellingen:
  Zonder versnelling: Simpelste oplossing, weinig componenten die kapot kunnen gaan en meest lichtgewicht. Een nadeel van een vouwfiets zonder versnellingen kan zijn dat als er in een heuvelachtige omgeving gereden wordt, het trappen zwaar kan aanvoelen.

  Naafversnelling: Een naafversnelling is een gesloten systeem, waardoor het onderhoudsvriendelijk is en weinig kans op beschadiging. Het meest voorkomende aantal versnellingen zijn 3, 7 of 8 versnellingen.

  Derailleurversnelling: Dit versnellingssysteem is een ‘open’ systeem dat werkt met tandwielen en een versteller (derailleur). Voordelen van dit systeem zijn het gewicht, meer versnellingen mogelijk en dat het goedkoper is.

 • Vouwfietsen met en zonder vering:
  Vouwfietsen met vering: Sommige vouwfietsen zijn uitgerust met vering in het frame, wat de rit comfortabeler maakt. Dit type vouwfiets is geschikt voor mensen die veel over onverharde wegen of hobbelige paden fietsen.

  Vouwfietsen zonder vering: Minder comfortabel, maar wel vaak sneller (doordat de fiets stijver is).

Vouwfiets aankoopadvies & tips

Wanneer u van plan bent een vouwfiets aan te schaffen is het raadzaam de volgende punten mee te nemen voor een beslissing:

 • Gebruik van de vouwfiets: Voor dagelijks in het openbaar vervoer is compactheid belangrijk, voor lange afstanden is de rijeigenschap het meest belangrijk en voor af en toe op vakantie is het comfort belangrijk.
 • Grootte van de vouwfiets: De grootte van een vouwfiets wordt voornamelijk bepaald door de wielgrootte. Ook de manier van vouwen kan invloed hebben op de grootte. Een vouwfiets met de beste Vouw/Rijeigenschap heeft vaak een wielgrootte van 20 inch.
 • De prijs: De prijs van de vouwfiets is ook een belangrijke overweging. Deze kunnen variëren van budget tot high-end. Een goede vouwfiets zonder versnellingen begint rond de 500,-. en dat loopt op aanvankelijk van uw wensen.
 • Gewicht van de vouwfiets: Een lichtere vouwfiets maakt het een stuk gemakkelijker om de fiets te vervoeren of op te bergen. Het gewicht van een vouwfiets ligt rond de 12 kg tot 15 kg. Er zijn sportieve vouwfietsen op de markt die onder de 10 kg wegen, maar ook zijn er veel zwaardere elektrische vouwfietsen die meer dan 25 kg wegen.
 • Proefrit maken: Voordat u een vouwfiets aanschaft raden we aan om een proefrit te maken. De zithouding en rijeigenschap is voor iedereen anders. Ook kunnen vooraf bedachte opties in de praktijk anders uitvallen.

Top 5 Vouwfietsen (2023)

 • Brompton H6L: De Brompton M6L is een populaire vouwfiets met een zeer compact vouwmechaniek en een lichtgewicht frame. De fiets heeft zes versnellingen en zeer goede rijeigenschappen. Het is de populairste vouwfiets voor intensief dagelijks gebruik en mensen die veel met het openbaar vervoer reizen.
 • çTern Link D8: De Tern Link D8 is een vouwfiets met acht versnellingen, een lichtgewicht frame. De vouwfiets wordt vaak verkocht aan mensen die op zoek zijn naar een vouwfiets voor stadsgebruik en reizen.

 • Takashi Six: De Takashi Six is een vouwfiets met een goede prijs/kwaliteit verhouding. Een goede vouwfiets voor regelmatig gebruik.
 • Birdy Touring: De Birdy Touring is een vouwfiets met een uniek vouwsysteem en een lichtgewicht frame. Het heeft verende voorvorken en achtervering voor extra comfort, en een uitbreidbare bagageruimte. De Birdy vouwfietsen worden veel verkocht aan mensen die langere afstanden willen afleggen en veel comfort wensen. Ideaal voor fietsvakanties.
 • Tern Vektron P7i: De Tern Vektron P7i is een elektrische vouwfiets met 7 versnellingen in de naaf, een krachtige elektrische trapondersteuning en een comfortabele zithouding. Zeer sterke vouwfiets die het ook goed doet in ruiger terrein en veel bagage mogelijkheden heeft.

Bovenstaande Top 5 vouwfietsen is samengesteld aan de hand van onze eigen ervaringen. Niet elke vouwfiets is voor iedereen geschikt. Wij hebben meer dan 30 modellen vouwfietsen op voorraad en adviseren u graag wat voor u de beste vouwfiets is. Wij raden u zeker aan om een proefrit te maken alvorens u tot aanschaf over gaat.

De waardering van www.kemperfietsen.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 635 reviews.