Speed Pedelec subsidie

Speed Pedelec subsidie 2024

Als ondernemer heeft u de mogelijkheid om via de MIA, KIA en VAMIL regeling behoorlijk te besparen op een speed pedelec.
Het is een behoorlijk uitzoekwerk, maar dat levert wel een hoop op! Onze berekening (zie onderaan) komt op +/- 57% belastingvoordeel van de aanschafprijs uit. Zeker dus de moeite!!

MIA (Milieu-investeringsaftrek)

Deze milieuregeling komt van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.
Koopt u de Speed Pedelec zakelijk, dan komt u in aanmerking voor de Milieu-investeringsaftrek (MIA).

Bij een speed pedelec komt in 2024 het hele investeringsbedrag in aanmerking voor milieu-investeringsaftrek (Mia) van 27%.

MIA & VAMIL Milieulijst code B 3118

  • De speed pedelec voldoet aan de Milieulijst onder code F 3118 (Speed-Pedelec).
  • Let op dat de elektrische fiets binnen drie maanden na aanschaf aangemeld moet worden bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
  • De speed pedelec moet nieuw zijn.

VAMIL (Versnelde Afschrijving Milieu-investeringen)

Ook een milieuregeling van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.
De VAMIL die je ontvangt hangt af van het belastingtarief dat u betaald.

  • Voor IB ondernemers is dat maximaal 49,50% en voor een BV is dat maximaal 25%.
  • De speed pedelec komt het volledige investeringsbedrag in aanmerking voor VAMIL. De VAMIL versnelde aftrek is voor het eerste jaar 75% en het jaar daarop mag nog eens 25% afgeschreven worden.

Link: MIA & VAMIL voor ondernemers

KIA (kleinschaligheidsinvesteringsaftrek)

Wanneer u als bedrijf een investering doet voor uw bedrijfsmiddel met een bedrag tussen de € 2.801,- en € 69.765,- dan komt u in aanmerking voor een kleinschaligheidsinvesteringsaftrek van 28%. Dit bedrag mag u van de fiscale winst aftrekken. Hierdoor brengt u de fiscale winst van uw onderneming omlaag en bespaart op inkomstenbelasting.

Link: KIA regeling van de belastingdienst

BTW op zakelijke fiets

Als de fiets van de ondernemer zelf blijft mag 100% BTW afgetrokken worden. Wel zal de ondernemer het privégebruik zo goed mogelijk moeten schatten en kan vervolgens dit deel niet van de btw aftrekken. Wanneer de fiets voor een werknemer wordt gekocht, dan geldt er een aftrekbeperking van maximaal €130,- BTW. Ook zijn er dan een aantal andere voorwaarden aan verbonden. (Deze zijn opgenomen in het BUA – Besluit uitsluiting aftrek omzetbelasting).

Rekenvoorbeeld: Speed Pedelec (feb. 2024):

Om een idee te geven wat uw voordeel zou kunnen zijn hebben we een rekenvoorbeeld voor u op een rij gezet.
We zijn uitgegaan van een ZZP’er die BTW betaald.

  • Een inkomen heeft tussen de 38.098 en 75.518,- (die valt in belastingschijf 2: 36,97%)
  • We gaan uit van het eerste jaar, gezien dan de VAMIL afschrijving 75% bedraagt. Het 2e jaar mag nog de rest (25%) afgeschreven worden.
  • We gaan uit van een speed pedelec bakfiets met een aanschafprijs van: € 4.499,00 (incl. BTW). De investeringsaftrekken gaan uiteraard over het bedrag ex BTW. Dat is in dit geval: € 3718,18
Aftrek (aftrek %) Belastingvoordeel (schijf)
MIA € 1003,90 (27%) € 371,14 (36,97%)
KIA € 1041,09 (28%) € 384,89 (36,97%)
VAMIL € 2788,63 (75%) € 1030,96 (36,97%)
BTW € 780,82 (21%) € 780,82
TOTAAL € 2567,81 (= 57,08% belastingvoordeel)

Zoals u kunt zien, profiteert u van een belastingvoordeel van ongeveer 57% van de aanschafprijs van een speed pedelec! We hebben de VAMIL aftrek van het 2e jaar niet meegenomen. Hierdoor heeft u zelf nog meer voordeel!

Disclaimer: Bovenstaande berekeningen zijn een indicatie. Exacte bedragen kunnen variëren per onderneming. Schakel altijd een adviseur of fiscalist in die een berekening kan maken voor uw persoonlijke situatie.

Bijtelling

Net zoals bij werknemers geldt voor jou als ondernemer ook dat het privégebruik van de bedrijfsfiets wordt gezien als een voordeel waarover belasting moet worden betaald. Dit is de zogenaamde bijtelling. De bijtelling is gesteld op 7% van de consumentenadviesprijs van de fiets. Dat betekent dat 7% van de waarde van de fiets als loon wordt gezien en hierover moet je belasting betalen.

Dit is echter alleen het geval als je de fiets ook privé gebruikt. Als je kunt aantonen dat je de fiets uitsluitend voor zakelijke doeleinden gebruikt, dan hoef je geen bijtelling te betalen.

Daarnaast mag je, als je de fiets als zakelijke uitgave opvoert, de kosten (zoals aanschaf, onderhoud en verzekering) aftrekken van de belastbare winst van je bedrijf. Dit kan je belastingverplichting verlagen. Het is dus belangrijk om je administratie goed op orde te houden en alle kosten die je maakt voor de fiets goed te documenteren.

Let op, fiscale regels kunnen veranderen en variëren afhankelijk van je specifieke situatie. Daarom is het altijd verstandig om met een belastingadviseur of accountant te spreken voordat je beslissingen neemt op basis van fiscale overwegingen.

 

De waardering van www.kemperfietsen.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 656 reviews.