Voordelen van een elektrische fiets

5 Voordelen van een elektrische fiets

De elektrische fiets wordt steeds populairder en dat is niet voor niets. Ben je nog niet helemaal overtuigd van het gemak van de elektrische fiets? Je vindt hier de 5 belangrijkste voordelen van deze fiets op een rij.

1. Praktisch

Wij Nederlanders zijn een praktisch volkje en dat is een van de redenen waarom de elektrische fiets zo populair is. De belangrijkste praktische voordelen van de elektrische fiets zijn:

  • Je kunt lange afstanden fietsen zonder veel inspanning te leveren
  • Je hebt geen last van files
  • Je bent ook in de drukke stad wendbaar en hebt geen parkeerproblemen
  • De fiets kan mee in het openbaar vervoer

Het Nederlandse wegennet wordt daarnaast ook steeds meer aangepast aan de elektrische fiets, zo neemt het aantal oplaadpunten onderweg en routes steeds meer toe.

2. Milieubewust

Je zult je misschien afvragen waarom een elektrische fiets milieubewust wordt genoemd, terwijl hij wel degelijk elektriciteit gebruikt. Vergeleken met andere vervoersmiddel die door stroom aangedreven worden is de elektrische fiets echter zeer zuinig. Zo produceert de fiets minder dan 2 procent van wat een auto aan CO2 uitstoot. En voor kortere afstanden is de elektrische fiets een prima vervanging van de auto, de scooter of de bromfiets! Een ander punt is dat de elektrische fiets slechts uit weinig elektrische onderdelen bestaat en de accu prima gerecycled en hergebruikt kan worden.

3. Langer zelfstandig

Een elektrische fiets functioneert in principe gelijk als een normale fiets. De bewegingen worden in gang gezet door dezelfde trapbewegingen, alleen krijg je bij een elektrische fiets ondersteuning. Voor veel ouderen en mensen met een beperking geef dit de doorslag wanneer het gaat om nog zelfstandig te kunnen fietsen. En aangezien voor velen op dat punt autorijden al is afgevallen, zorgt de elektrische fiets ervoor dat deze groep veel langer mobiel blijft. De buurtvereniging en de supermarkt blijven bereikbaar, fietsvakanties zijn nog steeds mogelijk en ook familie en vrienden zijn dichtbij.

4. Prijsbewust

Een elektrische fiets is qua aanschaf natuurlijk duurder dan de gemiddelde stadsfiets, maar er zijn steeds meer modellen in verschillende, betaalbare prijsklassen verkrijgbaar. Daarnaast is de elektrische fiets op een aantal fronten een stuk voordeliger dan andere vervoersmiddelen. Denk daarbij aan de volgende punten:

  • Je betaalt geen wegenbelasting
  • Je kunt de fiets overal parkeren zonder parkeergeld kwijt te zijn
  • Het onderhoud van de fiets kost weinig
  • De verbruikskosten zijn laag, vooral wanneer je het vergelijkt met bijvoorbeeld brandstofkosten

De elektrische fiets heeft verder ook een lange levensduur en is zijn investering daarom meer dan waard.

5. Gezond

Ondanks dat je bij een elektrische fiets hulp krijgt bij het fietsen, ben je nog steeds trapbewegingen aan het maken. Je blijft dus in beweging in de directe buitenlucht en daarom is een elektrische fiets gezonder dan bijvoorbeeld een scooter of een auto. Voor veel mensen is de elektrische fiets de enige mogelijkheid dat ze nog mobiel zijn en in vergelijking met thuisblijven is elektrisch fietsen zeker gezonder. En daarnaast is natuurlijk ook mogelijk om de elektrische fiets voor stukjes als een normale fiets te gebruiken, en dat is helemaal gezond!

De waardering van www.kemperfietsen.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 635 reviews.