Elektrische fiets aankoopadvies

Elektrische fiets aankoopadvies

Een elektrische fiets is een investering en daarom niet iets wat je zomaar koopt. Er gaat een heel proces van keuzes maken aan de aankoop vooraf van een elektrische fiets. Er moet bepaald worden waar de fiets voor gebruikt gaat worden, welke specificaties daarbij van belang zijn en ook het besteedbare budget speelt een rol. Op de pagina vind je tips en adviezen die je kunnen helpen bij het maken van de juiste keuzes. Alvast een tip: zorg ervoor dat je onderstaande punten door middel van een goede proefrit test.

Prijs

Belangrijk is om voor jezelf vast te stellen hoeveel je ongeveer wilt uitgeven aan de elektrische fiets. Je kunt dan binnen een bepaald prijsniveau de verschillende modellen vergelijken. Er zijn fietsen van rond de € 900,- tot ruim € 8.000,-. Houd er wel rekening mee dat elektrische fietsen van een lage prijs ook van mindere kwaliteit zijn en minder opties hebben. Het is een goed idee om minimaal € 1750,- te investeren in de elektrische fiets, zodat je zeker weet dat je een kwalitatief goede fiets aanschaft.

Accu

De accu is toch wel een van de belangrijkste onderdelen van een elektrische fiets en kan ook echt het verschil maken. Er zijn een aantal punten waar je op het gebied van de accu naar kunt kijken:

 • Actieradius: het aantal volt, Wattuur (Wh) en Ampère-uur (Ah) van een accu bepaalt hoeveel stroom de accu kan leveren en dus hoe goed de fiets kan presteren. Hierbij geldt: hoe meer Wh, hoe hoger de actieradius en hoe langer je dus kunt fietsen zonder opladen
 • Uitneembaar of vast: een fiets met een weggewerkte accu is mooier, maar je kunt de accu dan niet overal aan een willekeurig stopcontact opladen
 • Soort accu: tegenwoordig wordt er in fietsen veel gebruik gemaakt van nikkel-hydride, li-lon en li-po batterijen. Op de pagina accu`s lees je meer over deze verschillende soorten
 • Het merk/model: Je kunt voordat je tot aankoop overgaat de fiets opzoeken op Google en zo kijken of er mensen ervaringen hebben met de accu van dit specifieke model fiets.

De kwaliteit van de accu ligt ook deels in je eigen handen. Op de pagina elektrische fiets onderhoud lees je meer over hoe je de accu het beste kunt onderhouden, zodat deze zo lang mogelijk meegaat zonder dat de prestaties minder worden.

De motor

De motor van een elektrische fiets kan zowel in het voorwiel, achterwiel als bij de trapas gemonteerd worden. De meeste bekende merken bieden ook alle varianten aan. Er zijn een aantal verschillen tussen de verschillende opties, deze bepalen ook welke variant voor jou het beste geschikt is.

 • De fietsen met motor in het voorwiel hebben meestal een accu die je uit de fiets kunt halen
 • Bij een fiets met motor in het achterwiel is de accu vaak in het frame van de fiets verwerkt
 • De motor bij de trapas staat in direct contact met de trappers

Fietsen met voorwielaandrijving zijn de goedkoopste optie. Er wordt over deze fietsen echter ook gezegd dat ze minder natuurlijk aanvoelen tijdens het fietsen, vooral door het extra gewicht in het voorwiel. De fiets met motor bij de trapas heeft dan weer een laag zwaartepunt. Wanneer je niet weet wat jou voorkeur heeft, is het verstandig om alle soorten te proberen en te bekijken wat voor jou het fijnste aanvoelt.

Versnellingen

Er worden twee verschillende soorten versnellingen gebruikt bij de huidige elektrische fietsen op de markt, namelijk de derailleurversnelling en de naafversnelling. De verschillen tussen deze twee typen zijn:

 • Bij een derailleurversnelling heb je een open ketting. Dit zorgt ervoor dat je veel versnellingen hebt en weinig extra gewicht aan de fiets, maar ook dat de ketting erg gevoelig is voor bijvoorbeeld vuil en veel onderhoud eist.
 • De naafversnelling is een dicht kettingsysteem. Je hoeft hier nauwelijks onderhoud aan te plegen, maar vaak zijn er niet meer dan 8 verschillende versnellingen mogelijk.

Over het algemeen is de naafversnelling voor de gemiddelde fietser de beste keuze. Je hebt dan weinig onderhoud aan de fiets en vaak is 8 versnellingen meer dan voldoende.

Remmen

Veel elektrische fietsen maken tegenwoordig gebruik van het systeem met rollerbrakes. Deze remmen zijn erg betrouwbaar in alle weertypes en vergen dankzij het gesloten systeem weinig onderhoud. Dit is dan ook een erg goede keuze. Er zijn echter ook fietsen met V-brakes (remblokjes) op de markt. Het nadeel van dit remsysteem is de gevoeligheid. Het is geen afgesloten systeem en je kunt daarom te maken krijgen met afgesleten remmen, vuile remblokjes en ander onderhoud. Er zijn steeds minder elektrische fietsen met een schijfrem, maar ook dit systeem is prima voor de recreatieve fietser.

Uiterlijke kenmerken

Het kan zijn dat je het erg belangrijk vindt hoe je fiets eruit ziet, bijvoorbeeld de kleur en de vormen van de fiets. Dit is natuurlijk persoonlijk en hier gelden geen vaste adviezen over. Er zijn echter nog meer zaken aan de bouw van de fiets waar je op kunt letten:

 • Het frame: een damesframe met lage instap wordt ook voor oudere mannen en mannen met gezondheidsklachten aangeraden
 • Het gewicht: een fiets die is samengesteld uit lichte materialen weegt minder is daardoor handzamer
 • De framemaat: het zadel is natuurlijk verstelbaar, maar wanneer je erg klein of lang bent bestaat de mogelijkheid dat het zadel bij bepaalde frames niet de juiste maat kan halen

Gebruik van de fiets

Een elektrische fiets is allang niet meer alleen leverbaar in een standaard model om door de stad te fietsen. Het is dus verstandig om voordat je er eentje aanschaft ook te bedenken waar je de fiets voor wilt gaan gebruiken. Een aantal tips:

 • Wanneer je veel gaat reizen met bijvoorbeeld het openbaar vervoer of de caravan, dan kan een elektrische vouwfiets een betere keuze zijn
 • Bedenk hoe intensief je de fiets gaat gebruiken, als je erg veel fietst is het beter om te investeren in een beter en duurder model
 • Wanneer je vaak met je partner fietst en lichamelijke klachten hebt, denk dan eens aan een elektrische tandem
 • Ben jij meer een sportfietser? Er bestaan ook elektrische mountainbikes
 • Gebruik je de fiets voor fietstochtjes en/of woon- werkverkeer, kies dan voor de elektrische stadsfiets
De waardering van www.kemperfietsen.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 635 reviews.