Zadel hoogte

De juiste framehoogte = aangenamer fietsen!

Een volwassen fiets wordt in meerdere maten gemaakt. Het is erg belangrijk om de juiste framegrootte (framemaat) te kiezen.

Hoe doet u dat?

1. U meet uw oude fiets op. Met behulp van een rolmaat of duimstok kunt u de afstand meten tussen de bovenkant van de zitbuis (daar waar de zadelpen ingaat) tot aan het hart van de trapas (dat is de verbinding tussen de linker en de rechtercrank). Deze lengte in centimeters is dan de framehoogte van de fiets. Uw fiets heeft dan een framemaat van bijvoorbeeld 57cm.
Let op: indien u bij uw nieuwe fiets kiest voor een fiets met een verende zadelpen, moet uw zadelpen in uw oude fiets minimaal 4cm uit het frame komen.

2. U kunt ook zelf uw framemaat bepalen door uw binnenbeenmaat op te meten. Meet de binnenbeenlengte van een van uw benen op. Doe dit door met blote voeten ongeveer 20cm met uw voeten uit elkaar te gaan staan. De lengte vermenigvuldigt u met de factor 0,68 voor een stads– en tourfiets.

  • Mountainbike: factor 0,55
  • Hybride: factor 0,65
  • Racefiets: factor 0,66
  • Stadsfiets: factor 0,68
  • Tourfiets: factor 0,68

Bijvoorbeeld:

Stads- en tour: uw binnenbeenlengte is 84cm. Dan wordt uw framemaat: 84x 0,68 = 57,12 cm. Hierna zoekt u de dichtsbijkomende framehoogte uit. In dit geval zou u framehoogte 57cm nodig hebben.

LET OP: Deze berekeing is voor een framehoogte zonder verende zadelpen. De vering die in de zadel pen zit verhoogt de fiets met circa 4 cm. U moet, als u zo’n fiets aanschaft, uw framemaat met 4 cm verlagen. Voor een fiets met verende zadelpen zou u dan een fiets met een framehoogte van 53cm nodig hebben.

Frame maat berekenen
voor Stadsfiets en Tourfiets:


Verende zadelpen


Frame maat berekenen
voor een Hybridefiets:


De waardering van www.kemperfietsen.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 656 reviews.