Elektrische fietsverzekering

Elektrische fietsverzekering

Aan een goede elektrische fiets hangt vaak een hoog prijskaartje. Tijdens de levensjaren van de fiets wordt deze vaak intensief gebruikt en veelal op openbare plaatsen gestald. Het afsluiten van een verzekering die de elektrische fiets dekt tegen diefstal en beschadiging is daarom geen overbodige luxe. In dit artikel vind je meer informatie over de soort verzekering die je af kunt sluiten om je elektrische fiets te beschermen en hoe je dit doet.

Basisdekking fietsverzekering

De meeste verzekeraars bieden de fietsverzekering in een aantal verschillende pakketten aan die variëren in de hoogte van de dekking. Vaak kan er gekozen worden uit de volgende opties:

  • Basispakket: de basisdekking van een fietsverzekering biedt meestal voor een aantal jaren een vergoeding voor gestolen fietsen tot een vooraf bepaald percentage van de aanschafprijs of een specifiek verzekerd bedrag.
  • Compleet pakket: naast de basisdekking voor diefstal biedt dit pakket vaak ook een vergoeding voor schade die ontstaan is aan de elektrische fiets door een valpartij of een ongeval.
  • Volledig pakket: met een volledige verzekering ben meestal gedekt voor diefstal, schade, een uitkering bij een ongeval en rechtsbijstand bij het verhalen van schade.

Het is verstandig om vooraf goed na te denken over welke dekking voor jou het meeste geschikt is. Houd hierbij rekening met de hoogte van de aanschafwaarde van de elektrische fiets en de kans op diefstal, een ongeval of een valpartij.

Te verzekeren waarde

De waarde van een elektrische fiets kan door het tempo waarop nieuwe fietsen ontwikkeld worden snel veranderen. Na twee jaar kan je fiets dus een stuk minder waard zijn. Het is bij de meeste verzekeraars mogelijk om de nieuwwaarde van de fiets te verzekeren. Hier wordt wel een bepaalde loopduur aan verbonden, bijvoorbeeld drie jaar. Bij diefstal krijg je dan de nieuwwaarde als verzekerd bedrag uitgekeerd. Wanneer je een fiets die je tweedehands hebt gekocht wilt verzekeren, dan geldt dat je het bedrag waarvoor je de fiets hebt aangeschaft kunt laten dekken.

Fietsaccessoires verzekeren

De waarde van je elektrische fiets zit vaak niet alleen in de fiets zelf. Het toevoegen van fietscomputers, zitjes, sloten en manden kan de waarde flink verhogen. Het is mogelijk om deze accessoires ook te verzekeren. Bij de meeste fietsverzekering is het namelijk zo dat je een bepaalde waarde verzekert. Je kunt er dus voor kiezen om de aanschafwaarde van de fiets + accessoires te laten verzekeren. Over dit totaalbedrag wordt dan de premie berekend en wordt het uitkeringsbedrag bij het indienen van een claim bepaald.

Premie fietsverzekering

Er is geen eenduidige premie voor een fietsverzekering. Verzekeraars baseren de premie namelijk op jouw persoonlijke situatie. Hoeveel je maandelijks betaalt voor de fietsverzekering is afhankelijk van:

  • De aankoopwaarde van de fiets
  • De waarde van de toegevoegde accessoires
  • De postcode waar je woont
  • De dekking die je kiest

Hoe hoger de totale waarde van je elektrische fiets, hoe hoger de premie zal uitvallen. Ook verzekerden in de grote steden zullen meer moeten betalen voor een fietsverzekering, omdat het aantal gevallen van diefstal daar hoger ligt. Gemiddeld kost een fietsverzekering enkele euro`s per maand.

Voorwaarden fietsverzekering

Bij het afsluiten van een verzekering voor een elektrische fiets gelden er een aantal voorwaarden. Zo is het vaak alleen mogelijk om een verzekering af te sluiten voor een fiets die beveiligd is met een goedgekeurd ART-slot. Deze sloten zijn er in verschillende varianten, die qua veiligheid anders zijn. Sommige verzekeraars dekken alleen zeer veilige varianten. Voor meer informatie hierover kun je terecht bij de Stichting ART of informeren bij je verzekeraar. Verder geldt er bij een aantal verzekeraars dat er op schade die te repareren is een eigen risico van een paar tientjes wordt gerekend. Kijk voor de precieze voorwaarden van een fietsverzekering in de betreffende polis.

Vergelijk verschillende fietsverzekeringen

Alle verzekeraars hanteren andere voorwaarden en premies. Het is dus verstandig om voordat je een fietsverzekering afsluit alle fietsverzekeringen te vergelijken. Vul hierbij altijd precies de gegevens van jouw situatie in, zodat je er zeker van bent dat je de verzekering kiest die voor jou het goedkoopste is en niet voor bijvoorbeeld iemand in een andere stad met een goedkopere fiets. Let naast de premie ook altijd op de voorwaarden, kijk bijvoorbeeld of je bij diefstal de nieuwwaarde uitgekeerd krijgt en voor hoeveel jaar je verzekerd bent.

Fietsverzekering afsluiten via de rijwielhandel

Het verzekeren van een elektrische fiets via de fietsenwinkel is altijd aan te raden. De fiets is direct bij aanschaf verzekerd en de afhandeling bij een gestolen fiets is veel sneller.

De waardering van www.kemperfietsen.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 692 reviews.