Vouwfietsen

De vouwfiets die u zoekt vindt u wellicht in onze winkel. Wij hebben een breed assortiment van verschillende merken vouwfietsen, zodat u zelf kunt vergelijken. Komt u eens langs voor een proefrit en met onze ervaringen willen wij u graag adviseren.

De vouwfiets als alternatief

Een vouwfiets voor in de trein.
Een vouwfiets in de auto.
Een vouwfiets voor wie gebrek aan stallingsruimte heeft.
Een vouwfiets op de boot.
Een vouwfiets voor de vakantie.

Vouwgemak van een vouwfiets

Vouwgemak is voor de meeste mensen een belangrijk aspect. Niet alleen moet het vouwen makkelijk te begrijpen zijn. Het is bijvoorbeeld ook een belangrijk punt dat de handelingen soepel gaan en dat loshangende kabels geen belemmering zijn bij het vouwen. Deze kunnen bijvoorbeeld blijven hangen achter de koplamp. Ook het aantal handelingen is van belang waarbij we er natuurlijk van uit moeten gaan dat een compacte vouwfiets vanzelfsprekend meer handelingen nodig heeft dan een fiets die vrij groot blijft. Ga naar onze pagina met vouwinstructies voor filmpjes.

Misverstanden over vouwfietsen

Het grootste misverstand dat bestaat over vouwfietsen is dat je, door de kleinere wielen veel omwentelingen moet maken om een normale snelheid te bereiken. De vouwfietsen die wij aanbieden hebben een aangepaste tandwiel-verhouding zodat er bij een normaal trap-tempo ook een normale snelheid gemaakt kan worden. Zoals u gewend bent bij uw gewone fiets. Veel mensen denken dat fietsen op een vouwfiets meer energie kost.
Terwijl ze na een proefrit tot de conclusie komen dat de vouwfiets lichter rijdt dan hun eigen fiets. Dat heeft te maken met het feit dat tegenwoordig de meeste vouwfietsen uit ons assortiment uitgerust worden met licht rollende banden. Daarnaast heeft een vouwfiets een gering gewicht waardoor je sneller op gang komt. De keuze van een versnellingssysteem heeft ook een sterke invloed op de weerstand in een fiets. In de winkel kunnen wij u hier meer over vertellen.

Gewichten van vouwfietsen

Het gewicht van een vouwfiets wordt hoofdzakelijk bepaald door het aantal onderdelen (zoals verlichting, bagagedrager, versnellingen enzovoort) en materiaalkeuze van het frame en de onderdelen. Het gemiddelde gewicht van een vouwfiets zal rond de 13 kilogram liggen. Waarbij de lichtste (functionele) vouwfiets ongeveer 9 kilogram is en de zwaardere vouwfietsen rond de 16 kilogram zijn. Hierbij is het belangrijk om te weten dat je bij de lichtste vouwfietsen vaak moet inleveren op functionaliteit en degelijkheid. Een uitzondering hierop is de titanium Brompton (vanaf 9 kg) waarbij er niets ingeleverd hoeft te worden op de degelijkheid.

De meeste zwaardere vouwfietsen danken hun gewicht aan de talloze luxe onderdelen zoals: een verstelbaar stuur, verlichting, vering, veel versnellingen enzovoort. U krijgt dus meestal iets voor het gewicht terug.